A földügyi szakigazgatás hivatalos honlapja
 
Akadálymentesített változat
Advertisement

Főmenü

Címlap
Küldetés és jövőkép
TakarNet tájékoztató
Földhivatal Online
Advertisement
Aktuális
A szakértő szemével
FIG-FAO nemzetközi szimpózium PDF Nyomtatás E-mail
2012. október 18.

Az ENSZ FAO Európai és Közép-Ázsiai Regionális Hivatala és a Nemzetközi Földmérõ Szövetség, FIG 7. Bizottsága közös szervezésében, amely a két világszervezet hosszú távú munkakapcsolatán alapul, valamint a Vidékfejlesztési Minisztérium, a VM Földügyi és Térinformatikai Fõosztály és a Földmérési és Távérzékelési Intézet támogatásával került megrendezésre az „Állami tulajdonú mezõgazdasági földek és egyéb ingatlanok kezelése, hasznosítása a rendszerváltó országokban” elnevezésû nemzetközi szimpózium Budapesten 2012. szeptember 20-21. között.

Az állami tulajdonban lévõ mezõgazdasági és egyéb ingatlanok kezelése, hasznosítása fontos feladat mind a fejlett, mind a fejlõdõ országokban, hiszen ez a tevékenység jelentõs hatással van a gazdasági fejlõdésre és megvalósítja az állam földügyi politikáját. Ez a tevékenység különösen fontos a rendszerváltó közép- kelet európai és az ázsiai országokban, ahol a rendszerváltás elõtt a mezõgazdasági, ipari és egyéb ingatlanok többsége állami tulajdonban volt. A rendszerváltást követõen, az érintett országokban, nagyméretû privatizációt hajtottak végre, de számos országban a mezõgazdasági földek, ingatlanok többsége állami tulajdonban maradt és az állam, mint többségi tulajdonos továbbra is nagy szerepet játszik abban, hogy a föld ingatlanokat lehetõ legjobban, korrupció mentesen hasznosítsa, szolgálva az ország és az egész társadalom gazdasági, szociális és egyéb érdekeit. 

Az ENSZ, különösen a FAO támogatja az e témákban szervezett szakmai eseményeket és a hatékonyság érdekében több szakmai világszervezettel, mint FIG, tart munkakapcsolatot, remélve, hogy jó megoldások alkalmazásával, segítségével hozzájárulhatnak a szegénység leküzdéséhez és az élelmiszer ellátás biztonságának javításához.
A konferencia témájának fontosságát bizonyítja, hogy 30 ország több mint 100 szakembere regisztrált, képviselve nemcsak a közép-kelet európai régió országait, hanem a világ csaknem mindegyik kontinensét, fejlett, fejlõdõ országokat egyaránt.

A rendezvényt Dr. Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelõs helyettes államtitkára nyitotta meg a rendezõ ország nevében és üdvözölte a résztvevõket. A nyitóbeszédet Fernanda Guerrieri asszony a FAO helyettes igazgatója és a FAO Európai és Közép-Ázsiai Regionális Hivatal vezetõje, majd Gerda Schennach asszony, a FIG 7. Bizottság elnökhelyettese folytatta. A szimpóziumon részt vett és elõadást tartott a FAO római központjának osztályvezetõje Paul Munro Faure úr és több, a témának nemzetközileg elismert szakembere.



 
2

A megjelent országok szakértõi több mint 20 elõadással járultak hozzá a rendezvény magas szintû színvonalához, bemutatva saját gyakorlatukat, projektjeiket és a témában kialakult véleményüket. Az elõadásokat szakmai viták egészítették ki, ahol fontos szempont volt, hogy résztvevõk egymástól tanuljanak, kicseréljék tapasztalataikat és a megszerzett új tudást a jövõben munkájuk során kamatoztassák.

A szimpózium fõbb témái:

  • Kihívások az állami tulajdonú föld- ingatlan tulajdonok menedzsmentje kapcsán
  • Az államok földügyi politikájának segítése az ENSZ/FAO irányelvek,program támogatásával (Voluntary Guidelines on the Governance of Tenure of Land, Fisheries and Forests in the context of National Food Security)
  • Az állam földügyi politikája, végrehajtása
  • Intézményi kérdések a hatékony menedzsment megvalósítása érdekében
  • A kataszter és földügyi igazgatás szerepe a földügyi politika megvalósításában
  • Privatizációs és hasznosítási kérdések
  • A köz- és magánszféra lehetséges együttmûködése
  • Az állami földalap, földbank szerepe 

Az elõadásokat szakmai viták egészítették ki a egymás tapasztalatainak megismerése érdekében, amelyek segíthetik a jövõbeni az ilyen irányú tevékenységet a különbözõ országokban. Természetesen minden ország más, nincs egyetlen recept, a jó gyakorlat, megoldások kiválasztásában figyelembe kell venni a szakmai, történelmi hagyományokat is, mert egy tevékenység akkor lehet sikeres, ha azt a társadalom elfogadja.    

r1

 
r2

A szakmai programot egy jó hangulatú közös vacsora és a szimpózium zárásaként egy parlamenti látogatás egészítette ki. A külföldi résztvevõk pozitív visszajelzése az eredményes szervezést és a konferencia hasznosságát bizonyította. Egy ilyen sikeres nemzetközi rendezvény nemcsak szakmai hírünk növelését jelenti, hanem hozzájárul Magyarország pozitív megítéléséhez, hiszen a résztvevõk közül többen most jártak elõször hazánkban.

Az elõadások angol nyelven elérhetõk a szakmai program kiválasztott elõadására kattintva.

 
< Előző   Következő >

Advertisement
Advertisement

Változásfigyelés

Társoldalak

Kormányportál
Miniszterelnökség
Agrárminisztérium
Nemzeti Földügyi Központ
Lechner Tudásközpont
MePAR
GNSSNET
Nemzeti INSPIRE Geoportál
HM hatósági térképészet

Ki van itt?

Jelenleg 106 vendég online

Advertisement


   
Felhasználási feltételekImpresszumKapcsolatÜgyfélszolgálatMobil verzióTechnikai információkGYIK
   
© 2007-2019 AM FTF